Deelnemers gezocht studie UZ Leuven

“Een gezonde geest in een gezond lichaam.” Sporten is de ideale manier om ons lichaam gezond te houden en jongeren gaan vandaag al vroeg intensief met deze boodschap aan de slag. Sommigen sporten zelfs meer dan 12 uur per week. Intensieve sporters worden echter best ook intensief opgevolgd en dat is bij jongeren niet altijd het geval. In sommige sporttakken lijkt deze intensiteit ook luchtwegklachten in de hand te werken.

We nodigen jullie daarom uit om deel te nemen aan een studie naar het ontstaan van astma als gevolg van intensief sporten. De studie gaat uit van het UZ Leuven en wordt geleid door prof dr D Bullens, dienst kinder- en adolescentengeneeskunde UZ Leuven in samenwerking met prof dr L Dupont, dienst longziekten UZ Leuven; prof dr M Raes, kindergeneeskunde Jessa ziekenhuis; en dr J Leus, kindergeneeskunde Maria Middelares ZH Gent. Verder wordt ook samengewerkt met coördinerende sportartsen in Vlaanderen voor elke sportdiscipline.

Het onderzoek heeft als doel na te gaan of iemand inspanningsastma heeft en om een voorspellende test op te stellen om na te kijken welke intensieve sporters reeds kenmerken vertonen die een verhoogde kans op inspanningsastma kunnen geven. Het ontstaan van astma kan belangrijk zijn voor het verdere leven van de jongere en tevens ook het sporten zelf hinderen. De voorspellende test kan dit verhelpen door het vroegtijdig opsporen en behandelen ervan.

De onderzoeksgroep heeft reeds veel ervaring bij het uitvoeren van sport gerelateerde studies in het kader van allergie en astma, ondersteund door (inter)nationale fondsen, onder meer bij jongeren studerend aan Vlaamse topsportscholen (basketbal, voetbal, volleybal en zwemmen). Hierbij zagen we dat sommige sporttakken meer last hadden dan anderen.

Voor dit luik van de studie zijn we op zoek naar ongeveer 500 jongeren tussen de 11 en 18 jaar, die minstens 12 uur per week sporten (inclusief trainingen, competities op recreatief en/of op (inter)nationaal niveau, sport buiten club en sport op school). De studie zal starten met een vragenlijst. Vervolgens zijn een aantal testen voorzien: klassieke longfunctiemeting, inspanning nabootsende ademtest (EVH test), FeNO meting (blaastest) en ten slotte ook huidtesten om allergie op te sporen. Deze verdere testen zullen worden uitgevoerd in één van de drie onderzoekscentra (Leuven, Hasselt en Gent). De eenmalige visite neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Voor de jongere zelf zal de verkregen informatie via de begeleidende sportarts kunnen worden gebruikt in de medische opvolging. Verder zal hun deelname aan de studie meehelpen om in de toekomst jongeren die verhoogde kans op inspanningsastma vertonen, vroegtijdig op te sporen en aangepast te begeleiden. Elke deelnemer ontvangt eveneens een gepaste attentie (filmticket).

Deelnemers gezocht studie UZ Leuven

U6 moment op 1 augustus 2020

Op 1 augustus organiseren we een kennismakingsmoment voor onze U6. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Lees meer keyboard_arrow_right

Oproep Sport Vlaanderen i.v.m. covid-19

Sporten is gezond, als we de juiste voorzorgen nemen.

3 juli 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Voorbereiding seizoen 2020-2021 SENIOREN

Wanneer starten de trainingen? Wat met Beker van Brabant? Zijn er oefenwedstrijden? Op al deze vragen vind je hier een antwoord.

Lees meer keyboard_arrow_right

Word scheidsrechter!

Als club nemen wij deel aan het project "Referee Ambassador". Met dit project begeleiden we onze eigen jeugd die daartoe geïnteresseerd is naar het scheidrechterschap. Iedere jeugdspeler van de U15 en U 17 moet binnen dat traject een aantal jeugdwedstrijden binnen de club fluiten.

9 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Oudervergadering

Aan het begin van het seizoen organsieren we een oudervergadering waar we de werking voor het volgende seizoen verder zullen toelichten. Het hoe en wanneer zal afhangen van de verdere versoepeling van de corona-maatregelen.

9 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Kom onze trainersstaf versterken!

De jeugdwerking van KVC Kessel-lo 2000 is nu al bezig met de voorbereiding naar volgend seizoen toe. Zoals elk jaar openen we daarbij de deuren voor nieuwe jeugdtrainers.

9 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Mosseldagen oktober 2020

Ook dit jaar organiseren we onze mosseldagen. De datum wordt binnenkort bekend gemaakt afhankelijk van de wedstrijdkalender.

9 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x